Magiskt god kall bearnaise

Att göra en kall bearnaise, är inte svårare än att slå en majonnäs. Här kommer receptet på denna otroligt goda bearnaisesås som passar till allt grillat i sommar.

Ingredienser:
2 äggulor
2,5 dl neutral olja (raps)
2 tsk dijonsenap
1 banan schalottenlök, finhackad
25-50g smör
1 tsk torkad el färsk dragon
2-3 msk hackad färsk kruspersilja
1-2 tsk vitvinsvinäger
några droppar citron
salt, efter smak
1 nypa malen vitpeppar
1 nypa cayennepeppar
6-7 droppar worcestershiresås
Gör så här:
Knäck äggen och separera gulan från vitan. Lägg gulorna i en liten bunke. Klicka i dijonsenap och vispa ihop. Droppa nu i olja successivt till en fin majonnäs. När majonnäsen tjocknat rör i vinäger & citronsaft.  Smaka av!

Annons

Finhacka schalottenlöken och stek försiktigt i smöret tills löken mjuknar och blir glansig. Den skall inte brynas och ta färg. (2-3 min på medelhög värme i smöret gör löken mjuk, fin och glansig.) Tillsätt dragonen, rör om och ställ åt sidan för att svalna till rumstemp ihop.
(Jag lägger i dragonen för att den alstrar mer smak när den får komma i en vätska som är lite varm som smöret.)
När lök, smör & dragon blandningen svalnat, rör ner successivt i majonnäsen.
Tillsätt sedan hackad persilja, salt, vitpeppar, cayennepeppar och worcestershiresås.
Smaka av!
Jag älskar när bearnaisesåsen har lite högre syra,

Källa