Saffranslängd med russin & vanilj

Varför börjar suget efter saffransbullar, lussekatter och överhuvudtaget efter saffran smyga sig fram så tidigt? Jag började bli sugen redan när vi klev in i november månad, kanske är det kylan som gör det i kombination med vetskapen att det bara är en dryg månad kvar fram till jul.
Här kommer iaf mitt bästa recept på saftig saffranslängd med russin & vanilj!

3 längder, 90 min
Ingredienser
150 g smör, smält
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl special
Fyllning
100 g smör, rumstempererat
1 dl strösocker
2-3 msk florsocker
2 krm vaniljpulver
2 msk vaniljsocker
Topping
1 ägg, uppvispat
pärlsocker
russin
Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt (37°C).
2. Smula jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst upp sig helt.
3. Stöt saffran med en nypa strösocker i en mortel och rör sedan ner i degvätskan.
4. Tillsätt alla övriga ingredienser men portionera i mjölet successivt. (Spar lite till utbakning.)
5. Arbeta degen i ca 5 minuter med degkrokar. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig.
6. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 35 minuter.
7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela i 3 delar (eller det antal längder du önskar göra). Kavla ut varje bit till ca 20×40

Källa