Jordärtskockssoppa med serranochips & örtolja

God morgon härliga ni!
Ibland räcker inte tiden till. Då är det perfekt att bjuda på en soppa som som denna, som känns riktigt festlig men ändå är enkel & snabb att göra. Perfekt tisdagsmiddag, receptet kommer här!

30 min, 4 pers
Ingredienser
500 g jordärtskockor
2 stora potatisar
1 schalottenlök, finhackad
2 vitlökar, finhackade
1 ½ dl vitt vin (Domaine Lalande, Sauvignon Blanc)
5 dl  vatten
2 hönsbuljontärningar
3 dl vispgrädde
½ – 1 msk citronjuice
1- 1½ tsk salt
½ krm cayennepeppar
Nymalen svartpeppar, efter smak
1-2 msk smör, att steka i
Serranochips
4 skivor serranoskinka (eller parmaskinka)
Örtolja
½ dl neutral olja (rapsolja)
1 näve färsk timjan
1 näve färsk basilika
1 nypa salt
2-3 droppar citronjuice
Gör så här
Skala potatis och jordärtskockor och skiva upp dem i mindre kuber. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.
Fräs allt tillsammans i en kastrull någon minut. Häll sedan på vinet och låt koka ytterligare någon minut.
Tillsätt vattnet och buljongtärningar, låt koka med lock tills det går lätt att dra igenom en teststicka (ca 15 min).
När potatis och jordärtskockor är mjuka, så sätt ner stavmixern och mixa soppan slät.
Smaka upp med citronjuice, salt, cayennepeppar och nymalen svartpeppar.
Serranochips
Sätt ugnen på 175 grader, varmluftsugn.
Klipp serranon i långa remsor, ca 2 cm breda.  Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt in i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter

Källa