Mitt recept på det perfekta hamburgerbrödet!

Skam den som ger sig! Tänk vad man kan hålla på för att hitta rätt konsistens & känsla på saker och ting. Jag bestämde mig för en tid sedan att jag skulle bli grym på just hamburgare! Och för att få till en riktigt bra burgare så är det såklart A & O att få till ett riktigt schysst bröd samt rätt mix av malet kött för att få till den där perfekta burgaren.

Nu har jag testat mig fram och tillbaka i köket och tycker att jag fick in en riktig fullträff i detta bröd! Här kommer mitt egentligen hemliga recept på dessa fantastiska hamburgerbröd ♥

Hamburgerbröd (11-12 st)
25 g jäst
25 g smält smör
125 g rumstempererat, tärnat smör
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
7,5 dl Manitoba mjöl el vetemjöl special (+ 1/2dl till utbakning)

Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vatten & mjölk. Se till att vätskan blir fingervarm, 37 grader C.
2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Rör tills jästen lösts upp helt.
3. Tillsätt socker, salt och rör successivt i mjölet.
4. Låt degen gå i maskinen med degkrok i minst 10 min.
5. När 5 min gått, tillsätt nu det rumstempererade, tärnade smöret medan maskinen fortfarande går. Låt kroken arbeta in smöret helt i degen.
6. Täck över bunken med en bakhandduk och låt jäsa 60 min.
7. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. (Försök att inte använda allt för mycket mjöl när du bakar ut degen.)
8. Dela degen i två delar och dela sedan upp i 11-12 st lika stora delar. Forma runda bullar med ett mkt lätt tryck på handen i cirkulerande rörelser.
9. Lägg ”bullarna” på plåten och platta till (ca 6-7 cm i diameter, 1,5 cm tjock).
10. Låt jäsa 60 min ytterligare med handduk över. Sätt sedan ugnen på 220 grader.
11. Pensla bröden med uppvispat ägg strax innan de ska in i ugnen.
Sätt in i mitten av ugnen i ca 12 min.
12. När bröden är lätta & härligt gyllene-glansiga, ta ut och låt svalna helt. (12 min)

Tips!
♥ Det är viktigt att smöret är rumstempererat när det klickas i degen. Det gör det lättare för degkroken och maskinen att arbeta in det jämt fördelat i degen.

♥ Jästiden är mkt viktig att man följer. Ju mer brödet får jäsa innan det går in i ugnen ett desto luftigare bröd.

♥ Pensla bröden med uppvispat ägg för att få den mjuka skorpan samt den glansiga, gyllene ytan.
Skulle äggen vara helt slut hemma, pensla med smält smör.

Ut och grilla burgare med er nu 🙂

Och hörni, lycka till!

Källa