Ett måste på julbordet är ju såklart Janssons Frestelse! Jag brukar göra min Jansson i mindre portionsskålar. Praktiskt och fräscht att alla tar sin egen skål när man plockar mat på julbordet. Här kommer receptet på hur jag gör!
4-6 portioner, 45 min
Ingredienser
8 -10 mjöliga potatisar, medelstora
1-2 gul lök, tunt skivad
1 burk ansjovis , (à 125 gram)
4-6 dl vispgrädde
1 msk ströbröd
2 msk smör
Salt & Peppar, efter smak
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader varmluft, eller 200 grader vanlig ugn.
Skala potatisen och skär i 0.5 cm tjocka skivor och skär sedan ner dem i strimlor.
Alternativt använd mandolin. Skär tunna skivor av löken eller lika här, använd mandolin.
Smörj små ugnssäkrar formar med smör. Det gör inget om det blir lite smörklumpar här och var i formen, bara gott.
Varva lager med potatis, tunt skivad lök och ansjovis. Salta och peppra.
Droppa över lite ansjovisspad och häll sedan över vispgrädde (ca 1 dl per liten skål) och strö till sist över ströbrödet.
Sätt in i ugnen i ca 25-35 min eller tills potatisen är mjuk. Kontrollera med sticka.
Njut av härligt goda små Janssons