Banoffee pie med dulce de leche, yoghurtgrädde & kanderade pekannötter!

Banoffee paj är ju en härlig klassiker. Men vi gör nog alla på olika sätt.
Jag blandar i turkisk yoghurt i grädden på min för att mötet mellan sötma och syra skall uppstå. Blir lite lättare känsla på efterrätten. Jag toppar den sedan med kanderade pekannötter som jag toppat med lite flingsalt. Ja, ni hör ju… MUMS!!

1 paj, 6-8 pers, 20 min
Ingredienser
Botten
200 g Digestive kex, krossade
100 g smör, smält
Fyllning
1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)
3 bananer, skivade
3 dl grädde, vispad
3/4 dl turkisk yoghurt
1/2-1 tsk vaniljsocker
Kanderade pekannötter
200 g  pekannötter
1 dl strösocker
1 msk vatten

Annons

Gör så här
1. Börja med att kandera pekannötterna.
Smält samman socker och vatten i en stekpanna. Låt puttra på tills det blir lite gyllene. ca 30-40 sek. Häll ner nötterna och rör om så att alla nötter blir kanderade runt om.
När det luktar karamell och nötterna dragit åt sig sockret, lägg upp på ett bakplåtspapper (försök separera), salta med lite flingsalt på dom och låt svalna helt.

2. Sätt ugnen på 175 grader. Smält sedan smöret.
Krossa under tiden digestivekexen i matberedare eller med mortel i en bunke. Rör ner det smälta smöret i digestivekrosset och rör ordentligt.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en 20 mm springform och spänn fast

Källa