Äppelpizza med salt kolasås & vaniljglass

Sommardessert på ett kick!!Denna enkla men galet goda dessert är så värd att göra. Magiskt gott vilken dag som helst i veckan  4-6 port, 20 minIngredienserÄppelpizza1 färsk smördeg på rulle1 stort äpple, el 2 mindre (gärna Aroma eller Granny Smith – hög syra)2 msk aprikosmarmelad, utan bitar50 g smör1 tsk mald kanel1/2 msk farinsockerSalt kolasås1 dl vispgrädde1/2 dl socker1/2 dl ljus sirap1 krm vaniljpulver (raw)25 g smör, tärnat1 nypa flingsaltTillbehörvaniljglassGör så här1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och smält smöret i en kastrull. Tillsätt kanelen!2. Lägg ut smördegen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ta hjälp av en stor tallrik som mall och skär ut en stor rundel. (Försök få ut så mycket av smördegen så att så lite som möjligt går till spillo.)3. Klicka på 2 rejäla matskedar med aprikosmarmelad. Bred ut marmeladen men spara ca 1,5-2 cm av kanten. (Den sväller sedan upp snyggt.)4. Tvätta äpplet, spara skalet men ta bort kärnhuset.5. Kör äpplet i en mandolin som ger riktigt tunna skivor, men som håller ihop.6. Pensla på kanel-smöret, rikligt men försök att inte komma åt kanterna.7. Strö jämt över farinsockret och sätt in plåten i ugnen i ca 15 minuter tills äppelpizzan blivit gyllene och härlig till färgen.8.

Källa