God morgon söndag ♥
Har ni någon tradition på efterrätt på julafton? Det har vi hemma. Vi äter ALLTID ”Ris à la Catarina”, dvs risgrynsgröt som är vänd i vispad härlig grädde smaksatt med vanilj. Till det en ljummen jordgubbskompott gjord på frysta jordgubbar och lite socker. Jag kan verkligen få cravings efter detta, det är SÅ gott. Ni måste prova!! Här kommer receptet!
6-8 pers, 60 min
Ingredienser
2,5 dl grötris
5 dl vatten
1 msk smör
¾ tsk salt
8-9 dl mjölk, 4 %
1 hel kanelstång
4 dl vispgrädde, vispad
2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
Jordgubbskompott
450 g frysta jordgubbar (2 paket)
2 msk vatten
2 msk socker
Gör så här
Mät upp ris, vatten, smör & salt i en kastrull. Koka upp och rör om, låt koka på medelhög värme under lock i ca 10 min.
Tillsätt kanelstången och häll i mjölk successivt. Låt små-puttra under omrörning på svag värme i ca 40 min.
Blir gröten för tunn, låt den fortsätta gå på värmen och svälla. Blir gröten för tjock så tillsätt istället mer mjölk.
När gröten är färdig släng bort kanelstången och ställ svalt.
Vispa upp grädden, men inte allt för hårt och rör sedan i vaniljsockret.
Vänd ner vaniljgrädden i den svala gröten och smaka av. ( Tillsätt mer vaniljsocker om önskas.) Ställ svalt till