Mjuk pepparkaka med lingon & vaniljgrädde

God morgon!
Tänk att vi redan kommit en bra bit in i november. Snart jul!
Vad säger ni om kombinationen av söt, mjuk och härligt nybakad mjuk pepparkaka med sval lättvispad grädde, syrliga lingon med ton av vanilj? Jag säger julkänsla & magi i gommen! Här kommer receptet ♥

1 mjuk pepparkaka, 50-60 min
Ingredienser
100 g smör, smält
2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl gräddfil
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk mald kardemumma
1  tsk malda nejlikor
2 tsk mald kanel
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver (el 1 tsk bikarbonat)
Tillbehör
Grädde, vispad
Vaniljsocker, efter smak
Lingon, osockrade
Gör så här
1. Sätt ugnen på 160˚C varmluft
2. Smörj och mjöla en bakform. (Smör + mjöl + vaniljsocker)
3. Smält smöret och låt det svalna.
4. Blanda mjöl och bakpulver väl i en separat skål.
5. Vispa upp ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt sedan det smälta smöret, gräddfil, kryddor och till sist mjöl- & bakpulverblandningen.
6. Häll upp pepparkakssmeten i den smorda formen och grädda i mitten av ugnen i ca 34-35 min
Testa med sticka!
7. Ta ut och låt den mjuka pepparkakan få svalna lite i formen. Låter man den svalna så håller den ihop bättre när man stjälper upp den.

Lingon & vaniljgrädde
8. Vispa grädden lite lätt, rör i vaniljsocker och tinade syrliga lingon.
9. Lägg en rejäl klick lingon & vaniljgrädde på en bit nybakad kaka.
Toppa med lite hela

Källa