Mina härligt saftiga & gyllene lussekatter!

Här kommer receptet på mina härligt saftiga & gyllene lussekatter.
Finns det något värre än när man är riktigt sugen och köper en lussekatt på ett café och den är torr? Då blir man bara så besviken…
När jag bakar lussekatter bakar jag alltid efter detta recept. Hemligheten bakom riktigt saftiga lussekatter är ingen hemlighet längre. Det är ägget man tillsätter i smeten… Receptet kommer här!

ca 40 lussekatter, ca 2 h
Ingredienser
200 g smör, smält
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran
1,5-2 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl special
Dekor / pensling
1 uppvispat ägg att pensla med
russin
Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt (37°C).
2. Smula jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst upp sig helt.
3. Stöt saffran med en nypa strösocker i en mortel och rör sedan ner i degvätskan.
4. Tillsätt alla övriga ingredienser men portionera i mjölet successivt. (Spar lite till utbakning.)
5. Arbeta degen i ca 5 minuter med degkrokar. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig.
6. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp degen först i två stora delar. Skär sedan lika stora bitar och forma lussekatterna. Rulla

Källa