Nu närmar sig julen med stormsteg. Hallå, det är ju knappt en månad kvar?!
Brukar ni baka sirapslimpa? Ett bröd som verkligen passar vid Alla tillfällen (inte bara kring jul). Jag bakar det nästan en gång i veckan faktiskt, för så gott är det. Ni måste bara testa mitt recept. Det är saftigt, smakrikt och mycket enkelt att göra. Receptet kommer här! ♥
3 bröd, 2 h
Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk 3 %
1 3/4 dl mörk sirap
1 tsk brödkryddor
2 tsk salt
5 dl rågsikt
8,5 dl vetemjöl special
120 g smör, rumstempererat
1 ägg, att pensla brödet med
Gör så här
Ta fram bakmaskinen och sätt på degkrogen, nu skall det bakas det godaste brödet någonsin!
Smula ner jästen i bunken. Värm upp mjölken till 37 grader i en kastrull, fingervarmt.
Häll den ljumna mjölken över jästen och lös upp.
Tillsätt mörk sirap, brödkryddor & salt. Sätt igång bakmaskinen och tillsätt rågsikten. Klicka i smöret i mindre bitar under tiden degen körs i maskinen. Smöret skall arbetas in i degen.
Tillsätt vetemjölet successivt och när allt mjöl är i, låt degen arbetas i maskinen ca 10-12 min. Ju längre degen knådas desto mer stärkelse-gluten frisläpps och ger ett fantastiskt trevligt och saftigt bröd.
Ta bort bunken från bakmaskinen, sikta över lite mjöl och täck