Om ni vill laga något riktigt riktigt gott i veckan. En rätt som faller dom flesta i smaken så skall ni prova min magiska Köttfärs- och potatisgratäng.
Den är enkel att göra, det blir mycket mat och man kan äta den flera dagar i rad.
Den ligger på 1.a plats hemma hos oss i kategorin ”Lyxig veckomat”.
Här kommer receptet, hoppas verkligen ni provar!
8 pers, 15 min + ugn 90 min
Ingredienser
2 msk smör, att steka i
2 gula lökar, finhackade
700 g nötfärs
2 msk vetemjöl
2 burkar finkrossade tomater (gärna mutti)
2 tsk salt
1 krm riven muskotnöt
3 dl rött eller vitt vin
nymalen savartpeppar, efter smak (15-20 varv med kvarnen)
1 kg mjölig potatis (ca 10 större potatisar)
3 dl vispgrädde
300g riven västerbottenost
Gör så här
1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
2. Hacka löken och bryn på mjukt i en stekpanna med smör.
3. Lägg ner köttfärsen och bryn på, mosa med gaffel.
4. Sikta över vetemjölet och rör om.
5. Vänd ner allt i en större kastrull och tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt, svartpeppar och riven muskotnöt.
6. Häll över vinet och låt koka samman ca 10 minuter.
7. Skala potatisen och skiva upp i tunna skivor ca 0,2 cm. (Jag skivar upp med hjälp av en mandolin, går fortare.)
8. Smörj