En falukorv kan också bli fest!
Ibland är man bara så sugen på riktig husmanskost. Och hur gott är det inte med en ugnsgratinerad falukorv med lök, äpple, smör & ost till en fluffig potatismos? SÅÅ GOTT!
Jag lyxar till moset och har i brynt smör i det för att få den där lilla lyxiga ”nötiga” smaken. Så gott!
Här kommer mitt recept på hur jag gör!
4 pers, 30 min
Ingredienser
1 falukorv
1 gul lök
1 äpple
Paprikapulver, efter smak
6 skivor smör, hyvlade med osthyvel
6 skivor ost, typ herrgård, gräddost eller annan
Potatismos med brynt smör
7-8 stora mjöliga potatisar
100 g smör, brynt
1 dl mjölk
1 dl grädde
Salt, efter smak
malen vitpeppar, efter smak
Tillbehör
Lingonsylt / Rårörda lingon
senap & ketchup
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skala potatisen och dela i mindre bitar. Koka tills en teststicka går lätt igenom.
3. Skala löken och tvätta äpplet. Skär lök och äpple i tunna halvmånar.
4. Lägg falukorven i en ugnsfast form och skär snitt med två cm mellanrum. (Skär ner till halva djupet av korven)
5. Sätt ner lök & äpple i skårorna och pudra över lite paprikapulver.
6. Hyvla på några skivor smör och sätt in i ugnen i 15 min.
7. Häll av vattnet från potatisen.
8. Bryn smöret i en kastrull tills det får en