Kalljästa vörtfrallor med russin & valnötter!

Tänk dig att vakna upp en lördag (som idag) eller söndagsmorgon och veta att man har kalljästa vörtfrallor på G i kylen som man bara behöver forma och sätta in i ugnen tidig morgon. Varma frallor med smör och en skiva ost… Mums!
Här kommer ett enkelt recept på något så gott!

10-15 frallor, beroende på strl (25 min + jästid över natten, 6-8h)
Ingredienser
15-20 g jäst
2,5 dl kallt vatten
2 msk muscovadosirap
2,5 dl julmust
1 tsk salt
2 msk vörtkrydda
1 msk rapsolja
8-9 dl vetemjöl
1/2 dl valnötter, grovt hackade
1 dl russin, gärna blötlagda några timmar innan

Pensla frallorna
1/2 dl vatten
1 msk sirap (gärna mörk)
Gör så här
1. Börja med att blötlägga russinen, om det inte redan är gjort timmar tillbaks.
2. Rör ut jästen med vatten, det tar lite längre tid när vattnet är kallt.
3. Tillsätt sirap, vörtkrydda, julmust, salt och rapsolja. Rör samman.
4. Tillsätt grovt hackade valnötter, blötlagda russin & häll successivt i vetemjölet.
5. När degen känns fin. Inte för lös men inte för fast, plasta om och sätt in i kylskåpet över natten.
6. På morgonen: Sätt ugnen på 200 grader. (Jag kör mina i min älskade stenugn, men såklart vet jag att alla inte har en sådan hemma.)
7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda inte

Källa