Vad kan man göra istället för Julskinka till jul?
Jo, man kan göra en julkyckling
Eller ja, den kan man absolut äta i veckorna fram till jul eftersom den är så fasansfullt god!! Ni får nog lov att prova tror jag… Så gott. Här kommer receptet!
4 port, 15 min + 1,5h ugn
Kycklingen
1 hel kyckling Ekologisk gärna Bosarp (2-2,5 kg)
75 g smält smör
1 tsk kinesisk soja
½ apelsin – rivet apelsinskal från en halv apelsin
½ tsk Salt
peppar, nymalen svartpeppar
1 tsk hel nejlika
5 st stjärnanis
2 gula lökar
3 äpplen
6-10st katrinplommon
1 knippe persilja
Sås
25g smör, smält
2 msk vetemjöl
Spadet + grönsaker från kycklingen i ugnen + 2 dl vatten
1 dl grädde
2 msk svartvinbärsgelé
Salt, efter smak
Tips på tillbehör
Pressad potatis, gelé el äppelmos, grönsallad, ångade haricots vertes
Gör så här
1.Sätt ugnen på 175-180 grader
2. Ta fram den hela kycklingen, torka av lite med hushållspapper och lägg på en ugnsfast form.
3. Skiva upp gul lök & äpplen grovt.
4. Smält smöret i en kastrull och tillsätt rivet apelsinskal, soja, salt & nymalen svartpeppar.
5. Fyll upp kycklingen med lite lök, några äppelskivor, katrinplommon, lite persilja och hela nejlikor. Salta & peppra även i hålet. Lägg resten utav lök, äpple, katrinplommon & persilja runtom kycklingen i formen.
6. Pensla kycklingen med apelsinsmöret, rikligt på hela kycklingen.