Hänger ni med nu på Nyhetsmorgon när jag bakar äppelpizza med Jesper Börjesson? Hur gott? Här kommer receptet, ni måste ju bara prova ♥
PS: Testa även mina italienska köttbullar med tomatsås & spaghetti från samma program.
4-6 port, 20 min
Ingredienser
Äppelpizza
1 färsk smördeg på rulle
1 stort äpple, el 2 mindre (gärna Aroma eller Granny Smith – hög syra)
2 msk aprikosmarmelad, utan bitar
50 g smör
1 tsk mald kanel
1/2 msk farinsocker
Salt kolasås
1 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 krm vaniljpulver (raw)
25 g smör, tärnat
1 nypa flilngsalt
Tillbehör
Vaniljglass
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och smält smöret i en kastrull. Tillsätt kanelen!
2. Lägg ut smördegen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ta hjälp av en stor tallrik som mall och skär ut en stor rundel. (Försök få ut så mycket av smördegen så att så lite som möjligt går till spillo)
3. Klicka på 2 rejäla matskedar med aprikormarmelad. Bred ut marmeladen men spara ca 1,5-2 cm av kanten. (Den sväller sedan upp snyggt)
4. Tvätta äpplet, spara skalet men ta bort kärnhuset.
5. Kör äpplet i en mandolin som ger riktigt tunna skivor, men som håller ihop.
6. Pensla på kanel-smöret, rikligt men försök att inte komma åt kanterna.
7. strö jämt över farinsockret och sätt in plåten i ugnen