Såg ni när jag lagade denna magiska rätt på Nyhetsmorgon i morse?
Ni måste verkligen laga denna magiska torkrygg med brynt smör-bakad spetskål & skummig champagnesås.
Magi på hög nivå, och Så himla enkelt. Här kommer receptet!
4 pers, 30 min
Torksrygg
600 g torskrygg, Krav- & MSC-märkt (jag köper av min lokala fiskhandlare)
smör att hyvla över
salt
Ugnsbakad spetskål med brynt smör & hasselnötter
1 stor spetskål eller 2 mindre, skuren i 1,5 cm tjocka runda bitar
100 g smör
1 tsk kikkomansoja (ljus soja)
2-3 msk rostade och hackade hasselnötter
Champagnesås
1 stor schalottenlök, finhackad
1 msk smör, att bryna löken i
2 dl champagne, eller mousserande går såklart lika bra
1 dl hemkokt fiskfond (el 1 msk koncentrerad fiskfond)
1/2-1 msk rödvinsvinäger
2-3 dl grädde (Börja med 2 dl och känn efter)
1 krm nymalen svartpeppar
3/4 tsk salt
1/2 dl mjölk (tillsätts innan slut-mixning för att få en extra skummig sås)
Dekoration
dill – i all enkelhet
Gör så här
1. Lägg torskryggen i en ugnsform med skinnet nedåt. Salta det vita fiskköttet och låt stå och dra i kylskåpet ca 15 min.
2. Skär spetskålen tvärs över så att du får ca 1,5 cm tjocka runta ”puckar” med ca 8-10 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
3. Bryn smöret försiktigt gyllene och tillsätt rostade hasselnötter och soja.
4. Pensla det