Tekakor gjorda på naturligt kokossocker & hint av kardemumma!

Köpa bröd eller baka själv?
Om jag får välja så bakar jag brödet själv. Då vet jag precis vad som är i det och det känns såklart bättre när barnen äter det.
Jag bakar ofta deras favoriter, tekakor med kokossocker & hint av kardemumma.
Det är precis som vanliga tekakor, men jag byter ut sirap / socker mot naturligt socker såsom ekologiskt kokossocker.
Kokospalmens blommor innehåller en extremt fin nektar som tappas och kokas ner till socker. Helt oraffinerat med en vacker färg av dess natur.
Kokossocker påminner om mörkare sockerarter, typ mörkt rörsocker men har en ännu djupare, karamellaktig smak / sötma.
Kokossocker är naturligt och har samma effekt som socker men det känns ju bättre?!
Här kommer receptet på mina tekakor, som är en höjdare hos mina barn. 🙂

DSC_1292
Ca 30 st, 45 min

Ingredienser
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk 1,5 %
2 msk kokossocker
1 krm kardemummakärnor
11 dl mjöl + 1/2 dl till utbakning
1/1-1 tsk salt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Smält smöret och tillsätt mjölken, rör till fingervarmt, 37 grader.
3. Smula jästen i en bunke och häll vätskan över. Lös upp all jäst.
4. Tillsätt kokossocker, salt, nymalda kardemummakärnor och tillsätt mjölet successivt.
5. Rör / kör degen tills den blivit blank, slät och fin. Lägg över en handduk och låt jäsa 25 min.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut och ”stansa” ut rundlar, ca 10 cm i diameter och 1 cm tjocka.
7. Lägg upp kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

DSC_1263

8. Låt jäsa 15 min ytterligare. Nagga sedan med en gaffel, platta till lite ömt och sätt in i ugnen i 9-10 min.

DSC_1268

9. Ta ut och låt svalna, njut!

DSC_1274

Frys in, och tina upp ett par st tekakor varje morgon så räcker tekakorna länge.

DSC_1279

Smaklig frukost, fika eller kanske mellis! 🙂

Lycka till med baket! Kram

Källa