Sommarens äppelkakan som har ALLT

Vad sägs om en äppelkaka till efterrätt som smakar lyxig äppelmazarin? Jag säger ”ja tack”, för igår åkte jag upp i efterrättshimlen när jag åt denna. Receptet kommer här!

10 bitar, 60 min
Ingredienser
Pajdeg
100 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning
50 g smält smör
100 g fint riven mandelmassa
2 ägg, hela
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl vetemjöl
Äppelrosor
1 l vatten + 1/2 pressad citron i en bunke
4-5 Äpplen, gärna lite syrligare sort (Höstäpple eller Granny Smith), Tunt skivade i halvmånar
Kanel, att sikta över äpplena
vaniljsocker, att sikta över äpplena
Tillbehör
3 dl uppvispad vaniljvisp
2 dl vispgrädde, vispad
Gör så här
Pajskalet
1. Tärna smöret ner i en bunke och tillsätt sedan mjöl, socker och vaniljsocker. Nyp ihop till en smulig massa, typ en fin smuldeg.
2. Tillsätt ägget och rör med en gaffel till en jämn fin deg.
3. Känns den kladdig när du skall ta upp den strö på lite mer mjöl och ta lite mjöl på händerna och forma till en fin, lite plattare rund form.
4. Lägg in i kylen i ca 15-20 min eller lägg i frysen 7-10 min (för snabbare lösning)
5. Ta ut degen och lägg den mellan två bakplåtspapper eller mellan plastfolie, kavla till en diameter som sträcker sig lite över pajformens storlek. (Så att

Källa