Rabarbergalette med kardemumma & vaniljvisp

Dessert eller fika, spelar ingen roll.. Men SÅ gott detta är alltså.. Kul att baka dessutom
Receptet är enkelt och kommer här!

6-8  port, 40 min
Ingredienser
Galettedeg
150g smör (kallt)
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 ägg (kallt)
Fyllning
500g rabarber
1 msk potatismjöl
1 dl socker
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk mortlad kardemumma

Pensling
1 äggula
1 msk kallt vatten
Flagad mandel, efter smak
Tillbehör
Vaniljglass, vaniljsås, eller vaniljvisp
Gör så här
1. Kör smör, socker och vetemjöl i en matberedare till en smulig deg
2. Tillsätt ägget och kör till en fin smidig deg. Forma till en plattare boll och lägg i en plastpåse i kylen i ca 20 min.
3. Sätt ugnen på 200 grader
4. Ansa rabarbern – dra bort skalet och skär i smala bitar.
5. Blanda samman med socker, potatismjöl, vaniljpulver & mortlar kardemumma.
6. Kavla ut galetten till en tunn fin cirkel på ett smörpepper. (Du använder sedan det smörpappret även i ugnen på plåten)
7. Lägg på raberberfyllningen i mitten  men spara ca 5 cm till kanten.
8. Vik upp kanten som på bilden nedan och pensla med en äggula uppvispad med lite vatten.
9. Strö på flagad mandel (eller annan nöt) på kanten och  sätt in i ugnen i 22-25 min. – Tills galetten är gyllene och fin!

Servera till vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp…. MUMS!!

Syrligt, sött & så somrigt

Källa