Laxtartar med dijonvinägrett & smörstekta krutonger

Önskas tips på en mycket trevlig förrätt?
Då har jag ett fint tips till er, som är enkelt att svänga ihop och lätt att göra till många.
Fräscht, enkelt & himla himla gott. Ni måste testa

4-6 port, 20 min
Ingredienser
400g salmalax
1 gröt äpple, finhackat (Granny smith)
1 banan schalottenlök, finhackad
2 msk riven färsk pepparrot
Zest från 1 citron (rivet citronskal)
1 rågad msk hackad färsk dill
2 msk olivolja (av god kvalité)
Salt, efter smak
Nymalen svartpeppar, efter smak
Dressing / Vinägrett
1/2 msk dijonsenap
1 msk rödvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
1/2 mindre vitlöksklyfta
1/2 msk vatten
salt, efter smak
Svarteppar, nymalen

Annons

Brödkrutonger
2-3 skivor tunt skuret rågbröd el surdegsbröd
2-3 msk smör, att steka/rosta brödet i
salt
Dekoration
Färsk dill
ruccola (om man vill)
Gör så här
Tartaren
1. Skär ner Salmalaxen i små tärningar. Hacka äpple, schalottenlök och dill fint. Lägg allt i en skål.
2. Riv i färsk pepparrot och citoronzest från en hel citron.
3. Ringla över olivolja, salta, peppra och vänd omkring försiktigt. Smaka av!
– När du tycker den smakats upp, lägg plast över och sätt i kylen.

Dressing / vinägrett
1. Tillsätt alla ingredienser i en cylinder. Sätt ner stavmixern och mixa slätt. Smaka av/ upp med salt & nymalen svartpeppar. – Ställ svalt till servering
(Tappar den sin tjocka konsistens i kylen så mixa innan servering igen bara, men den brukar hålla

Källa