Falafel i pitabröd med fräsch yoghurt- & citronsås

Falafel kan vara gott – och det kan vara RIKTIGT gott!
Här bjuder jag på min hemgjorda falafel i grillat pitabröd med mixssallad och fräsch yoghurt- & citronsås. Ni måste prova!!

Ingredienser
500 g kikärtor i spad
1 liten gul lök (liten)
1/2 dl hackad persilja
3 små vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
1/2 tsk torkade korianderblad
1,5-2 msk vetemjöl
Malen svartpeppar, efter smak
4 dl neutral olja, att fritera i
Tillbehör
Pitabröd
Yoghurtsås
(3 dl turkisk yoghurt, 2 msk créme fraîche 34%, rivet citronsakal från 1/4 ekologisk citron + salt efter smak)
Mixssallad

Annons

Gör så här
Häll av kikärtorna.
Lägg i alla ingredienser till falafeln i en matberedare. Mixa slätt. (Blir det för ”torrt” så tillsätt någon msk hett vatten. (Blir den för lös, tillsätt lite med mjöl)
Falafeln skall vara så pass torr att en boll kan rullas lätt.
Hetta upp olja i en kastrull upp till 180 grader.
Forma bollar med händerna och lägg ner 3-4 st åt gången.
Se till att oljan håller 180 grader hela tiden så att falafeln direkt får en fin yta som håller ihop den vid friteringen.
(Man märker direkt om oljan har för låg temp, då går falafelbollarna sönder, de spricker. Så håll koll på tempen)
Fritera bollarna ett par minuter tills de är bruna och fina. Lägg upp

Källa